Oficiální stránky
               
ČESKÉHO KLUBU RINGA
.
.
.                          
.                         
.
Tento projekt je realizován díky finanční podpory statutárního města Ostravy, městského obvodu Ostrava-Jih
Úvodní
Ringo kroužky a hřiště dodáváme na dobírku. Více info zde

Jaký je rozdíl mezi rozhodčím 3.,2. a 1. třídy? Nejčastější dotazy

Jaký je rozdíl mezi rozhodčím 3.,2. a 1. třídy?

Dotaz od Martina Rytíře: nikde jsem nenašel, co znamená ringo rozhodčí 1. 2. a 3. třídy ... na co se to mám vlastně těšit?

Rozdělení je vcelku jednoduché:

- základní kvalifikací je rozhodčí 3. třídy. Ten ovládá sportovní pravidla v plném rozsahu a je oprávněn na turnajích Grand Prix RINGO a na mistrovstvích ČR působit jako hlavní rozhodčí utkání (za svou práci již bývají, stejně jako rozhodčí vyšších tříd, honorováni finančně od Českého klubu ringa)

- rozhodčího 2. třídy uděluje Český klub ringa na základě spolehlivého rozhodování na oficiálních turnajích až po určité době (v praxi minimálně po půl roce působení).  Tito rozhodčí ovládají i systém BIRA a veškerou gestikulaci při rozhodování. Tuto kvalifikaci by postupně měli mít hlavní rozhodčí na turnajích Grand Prix RINGO a na mistrovstvích ČR.

- kvalifikaci rozhodčího 1. třídy uděluje Český klub ringa uznávaným rozhodčím (zpravidla po minimálně ročním působení). Tito rozhodčí znají nejenom naše sportovní pravidla, ale perfektně ovládají i specifické odlišnosti v mezinárodních pravidlech IRF a v pravidlech jednotlivých států - členů IRF. Rozhodčí 1. třídy často je vysílán jako lektor na školení rozhodčích nižších tříd.

Ing. Ivan Cap
předseda Českého klubu ringa